Would you like to follow Ana’s story and capture all of her valuable advice? Connect now!

Zakaj varčevanje denarja ne ustvarja bogastva (in kaj narediti namesto tega)

Približno 14 let mineva, odkar sem se naučila nekaj zelo preprostih nasvetov za revolucioniranje svoje finančne resničnosti. In morala sem jih preposlušati trikrat, preden sem jim sploh posvetila pozornost in dandanes sem zelo vesela, da sem jim! V tistem obdobju sem bila v dolgovih za 187.000 dolarjev. Resnično. Skoraj 200.000. In danes živim svoje finančne sanje.

Ko sem tretjič slišala o teh preprostih orodjih, sem si mislila: “Kaj je najhujše, kar se lahko zgodi, če jih uporabljam? Bom imela več denarja, kot ga lahko zapravim? Se bo kaj spremenilo? Ali bo vse kaj ostalo isto?” Svojemu denarju nisem posvečala pozornosti. Izmikala sem se temu, da vem, koliko denarja sploh  imam. Imela sem veliko dolgov in ne veliko stvari za pokazati.

Če povem po resnici, sem brezupen primer tega, da se lahko čemu odrečem. Nisem mogla reči “ne” izletu v Melbourne ali da bi prenehala delati stvari, ki sem jih hotela. Če sem si rekla, da nečesa ne morem imeti, potem sem to MORALA imeti – in teh stvari je bilo ogromno. Popolno razkritje: Ista sem z vodo – če grem kam brez flaše vode, sem v skrbeh in grozljivo žejna. Če imam vedno eno ob sebi, se počutim fajn in sploh ni nujno, da pijem iz nje. Počutim se boljše, samo da vem, da je z mano.

In če potegnemo to vzporednico v zvezi z denarjem, kaj če je to, da imate denar okoli sebe, s sabo, v svojem življenju, kaj če to začenja spreminjati jezo, skrbi, občutke odrekanja, ki jih imate z denarjem na splošno? Ključ tukaj je, da imate denar. To ni denar za zapravljanje, ne denar za varčevanje (kar je samo odloženo zapravljanje), ne za plačevanje računov, ampak samo zato, da ga imate. Samo zato, da veste, da je tam. Da niste žejni.

Imeti denar ne pomeni, da ga morate nehati zapravljati ali varčevati ali delati karkoli drugega, kar radi počnete s svojim denarjem.

Naj povem še enkrat, ne gre se za odpovedovanje. Kaj če bi vaš finančni svet kar naenkrat pomenil to, da imate denar? Kaj bi se spremenilo?

Moj nasvet: Poskusite te stvari in opazujte, kaj se spreminja. V najslabšem scenariju boste imeli nekaj denarja, ki ga niste imeli poprej.

To je vse. Tukaj so trije nasveti za imeti več denarja v svojem življenju in za kaljenje teh občutkov finančne dehidracije:

1. Dajajte na stran 10% od vsega svojega zaslužka vsak mesec

(Ne goljufajte – dajajte na stran 10% od bruto zaslužka ali zaslužka pred obdavčitvijo.) Opazujte kako raste. Lahko ga obdržite v gotovini; Lahko ga položite na bančni račun in ga opazujete kako raste. Ko “varčujete” denar, to pomeni da ga na konec koncev nameravate zapraviti. To je drugače. Ko imate denar, investirate vase in v svojo prihodnost.

2. S saboj vedno nosite znesek denarja, za katerega menite, da bi ga nosila bogata oseba

Ko si dopustite imeti denar, ki ga ne zapravljate, začenjate ustvarjati varno cono okoli denarja. Ko imate enkrat določeno količino denarja v svojem življenju, ali je to v gotovini ali na bančnem računu (in ta količina je drugačna za vsakogar, vendar je pogosto nekje med tri in šest mesečnimi prihodki), da začnete manj skrbeti okoli denarja, počutite se srečnejše, in lažje greste ven in ga zelo preprosto ustvarjate še več)

Nekateri ljudje se ustavijo na tej ideji, misleč, kaj če jih okradejo ali kaj če izgubijo svojo denarnico ali torbico? Ko ste voljni imeti ta denar na sebi ves čas, ste tudi voljni biti v zavedanju svojega denarja, kje je in česa se rabite zavedati, da vam ga kdo ne vzame. In če ste ga že kdaj izgubili, je to zagotovo več kot dovolj spodbudno, da preprečite da se to še kdaj ponovi.

Ker potujem veliko, mi je zabavno da imam v denarju različne valute. Prav tako imam zlati kovanec v vrednosti okoli 2.000 dolarjev v svoji denarnici. Osrečuje me da ga imam. Daje mi občutek bogastva. Kaj bi bilo zabavno zate?

3. Kupujte predmete dejanske vrednosti in v njih uživajte

Kupujte stvari po dejanski vrednosti. Če ste nekdo, ki misli da bo porabil svojih 10 procentov ali denar, ki ga nosite naokoli, razmislite o tem, da kupujete stvari po dejanski vrednosti- to pomeni po njihovih inherentni materialni vrednosti. To je način uživanja v denarju in prav tako bo takim predmetom narasla vrednost skozi čas. S stvarmi kot so zlato, srebro, ali platina se lahko zabavate. Te lahko kupujete v unčih, kilogramih ali v kovancih.

Kupovanje antik ali antičnega nakita je prav tako lahko dobra naložba. Le-te ohranjajo svojo vrednost, ne kot moderno pohištvo ali bižuterija, ki morda izgleda dobro, vendar izgubijo več kot 40% svoje vrednosti v trenutku ko jih odnesete skozi vrata trgovine. Srebni pribor je prav tako lahko zabaven. Ne samo da ima denarno vrednost in je tekočina (ki jo z lahkoto prodate za denar), je tudi estetsko lep in prispeva k ustvarjanju občutka bogastva in razkošja v vašem življenju.

Če bi bilo varčevanje in ustvarjanje proračuna rešitev za vaše denarne težave, jih ne bi rešili že dolgo nazaj?

Če želite spremeniti vašo finančno resničnost in svojo prihodonost z denarjem, je čas za spremembo energijskih podtokov tesnobe in pomanjkanja in te zamenjati z mirom in lahkotnostjo. Ko ste sproščeni in veste da lahko nekaj pride do vas z lahkoto, je lažje ali težje ustvariti še več tega? Je bolj uživaško?

To je tisto o čemer se gre pri spreminjaju vaše finančne realnosti – da spremenite kar ne deluje in delate več tistega kar deluje.

Simone Milasas, ustanoviteljica Radosti poslovanja (Joy of Business)

Prevedeno za anaomanovic.com